Schaakvereniging UCS de Rode Loper UCS De Rode Loper
Utrechtse schaakclub sinds 25 november 1930

Speellocatie: Denksportcentrum Dijckzigt
Boorstraat 107, 3513 SE, Utrecht
Tel: 030-2315216

Clubavond
De clubavond is op woensdag. De zaal gaat open om zeven uur. Om acht uur beginnen de partijen, en die duren uiterlijk tot half twaalf. De bar blijft open tot één uur. Loop eens binnen en speel (zonder verplichting) mee, zo proef je het beste de sfeer binnen onze schaakclub!
Aan- afmelden voor de interne
Agenda
 • 23‑01‑'19:
 • Interne ronde 19
 • 25‑01‑'19:
 • S.V. DBC 2‑DRL3
 • 30‑01‑'19:
 • Interne ronde 20
 • 27‑02‑'19:
 • Balans 3
 • 27‑04‑'19:
 • Koningsdag aan de Oranjestraat
 • 08‑05‑'19:
 • Snelschaakkampioenschap

Laatste nieuws

  Balansarchief is bijgewerkt
  25 december 2018, door: Pieter Bakker

  De redactie van ons prachtige clubblad de Balans heeft niet stilgezeten. De redactie van de website helaas wel, waardoor het even heeft geduurd voor de laatste edities zijn bijgezet in het webarchief. Maar nu net aan het begin van de kerstvakantie is dat toch weer gelukt!

  In de Balans lees je avonturen van clubgenoten, partijanalyses van eigen partijen, schaaklessen over vergeten helden, schaakpuzzels en verhalen over de Utrechtse schaakhistorie.
  Lees verder





  KNSB-Eerste gaat door
  20 december 2018, door: Timo Können

  Afgelopen zaterdag had ons KNSB-eerste het tweede van Sliedrecht over de vloer, de koploper in klasse 4G. Opnieuw werd bewezen dat we dit seizoen voor niemand bang hoeven te zijn!

  Chris Regeling (5) speelde de scherpe Pelikan-variant van het Siciliaans wat te optimistisch en verloor algauw een stuk. Tegenspartelen mocht niet meer baten. Gelukkig overkwam de tegenstander van invaller Peter Hoogakker (7) hetzelfde. Die had leuk een pion geofferd voor wat gaten in Peters stelling, maar toen Peter op dameruil aanstuurde vergiste hij zich en leverde een stuk in.
  Lees verder




  Eerste SOS-team wint verrassend in Zeist
  19 december 2018, door: Peter Das

  Op dinsdagavond 18 december ging het eerste SOS-team van de Rode Loper op bezoek in Zeist om daar uit te komen tegen het eerste team van de lokale vereniging. Vooraf waren de kansen niet al te hoog ingeschat. In hun normale opstelling heeft SC Zeist aan alle borden een substantieel hogere rating en ook de plaats op de ranglijst deed vermoeden dat we een zware avond tegemoet zouden gaan.

  De eerste signalen tijdens de wedstrijd waren ook niet positief. Al vrij snel kwam Mitchel (bord 3, wit) melden dat hij zijn dame had laten insluiten.
  Lees verder




  Zaterdag-1 wint derde wedstrijd
  1 december 2018, door: Timo Können

  Het zaterdag-eerste van De Rode Loper (4e klasse KNSB) was op 24 november in het gezellige buurtcentrum De Crabbehoeve te gast bij het tweede team van Dordrecht. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden tegen een min of meer gelijkwaardig (misschien iets sterker) team, en dat werd het ook. De eerste drie uren ging het gelijk op: terwijl Mitchel Wallace (bord 3) en Paul Buijs (8) niet veel in te brengen hadden, versloegen Chris Regeling (7) en Jos Heesen (4) hun tegenstanders gedecideerd. Stand dus 2-2.
  Lees verder




  Derde harkt eerste punt bij elkaar
  30 november 2018, door: Geurt van de Wal

  In zijn derde match van het seizoen heeft het derde team van de Rode Loper dan toch zijn eerste punt binnengesleept. In onze eigen speelzaal ontvingen wij op de liveborden de schaakvrienden uit de Bommelerwaard, spelend voor het tweede team van fusieclub ZZC. Ook dit team beleeft een zogenaamd leerseizoen en stond bij aanvang nog met lege handen onderaan de ranglijst. Door de zwaarbevochten 4-4 blijft het degradatiespook nog voor onbepaalde tijd rondwaren in zowel de Bommelerwaard als zaal Dijckzigt.
  Lees verder




  SGS-bekerteam ronde verder
  23 november 2018, door: Henk Dissel

  Thuis tegen Amersfoort in ronde 1. Lastig, maar niet onoverkomelijk. Onlangs schakelde het KNSB-bekerteam nog Woerden uit. Daar moesten we maar een voorbeeld aan nemen. Zowel Ernesto als Mitchel waren ook tegen Woerden van de partij. Mitchel, die toen verloor, had opgemerkt : "als ik verlies, dan wint het team". Mitchel trof Peter Sonder (1949) Met zijn laatste zet 18.f4 valt wit een paard aan.









































  Mitchel dacht een tussenzet te hebben met 18...Pd5 maar werd onaangenaam verrast door 19.
  Lees verder




  John Cornelisse wint 34e Rapidtoernooi
  18 november 2018, door: Henk van Lingen

  Afgelopen zaterdag hielden wij ons jaarlijkse rapidtoernooi. Het was de 34e editite en we hadden wederom een uitverkocht en volgepakt Denksportcentrum Dijckzigt. De ambiance was weer opperbest. De bekende formule van groepen van 8, fotoprijzen, bitterballen en liveborden staat nog steeds garant voor sfeer en spektakel. Het was alweer de 8e keer dat de topgroepen op liveborden speelden. Dit keer zelfs drie groepen, dus 12 partijen op groot scherm te volgen in de zaal, of elders via internet.
  Lees verder





  Derde betraand ten onder in IJsselstein
  10 november 2018, door: Henk van Lingen

  Het mocht niet zo zijn donderdagavond. Ons Derde speelde in SOS klasse 2C uit tegen Lekstroom 2 te IJsselstein. Op papier lagen er vooraf kansen, en onze drie topborden Eric van Aart, Rene de Korte en Chris Pearce scoorden ook een solide punt. Maar onderin hadden Rene de Ruiter en Stijn Voorhoeve toen al bakzeil gehaald tegen aanzienlijk sterkere spelers.

  We speelden in een kerkelijk centrum waar net als vorig jaar een flink koor tijdens de wedstrijd aan het repeteren was. Dit tot grote ergernis van onze eerstebordspeler.
  Lees verder




  De Rode Loper 1 pakte tweede zege in KNSB competitie
  6 november 2018, door: Henk van Lingen

  Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover: onze twee nieuwe KNSB teams mochten samen thuis spelen in de KNSB competitie. Mede voor dit doel is onze collectie liveborden deze zomer uitgebreid en dus waren alle 16 partijen live te volgen op groot scherm in de zaal en bij onze aanhang thuis. Dit samen met de opgefriste zaal van Denksportcentrum Dijckzigt zorgde voor een fantastische ambiance. De gasten uit Goirle (EGS-1) en Leiden (LSG-6) waren duidelijk te spreken over wat zij aantroffen.
  Lees verder





  Extra fotoprijzen Rode Loper Rapid
  22 oktober 2018, door: Henk van Lingen

  Ook dit jaar zullen er weer extra fotoprijzen zijn bij ons jaarlijkse rapidtoernooi op 17 november. Fotograaf en Rode Loper Fred Lucas stelt deze prachtige, door hemzelf genomen foto's beschikbaar voor de beste groepswinnaar en voor de toernooiwinnaar. Het zijn dit keer foto's van uitdagers van wereldkampioen Magnus Carlsen en het betreft afdrukken van 60x40 cm, aluminium.

  Inschrijven voor het toernooi kan via de toenooipagina. Doe dat tijdig want de voorgaande edities waren reeds voor de speeldatum uitverkocht.
  Lees verder





  Tweede komt Houten hamer tegen, maar neemt grote splinters mee
  21 oktober 2018, door: Jacco Vermeulen

  Vooraf was al duidelijk dat meneer Elo zich een paar keer flink moest vergissen om als Tweede afgelopen woensdag een matchpuntje mee te nemen. Dat deed ie één keer te weinig, maar op vrijwel elk bord was er een kans(je) dat het ging gebeuren.

  Op menig bord sloeg het vuur (gelukkig figuurlijk) uit de elektronische borden, wat resulteerde in 3 bordpunten en geen enkele remise. Vooraf had teamcaptain Chris al verklaard dat Marcel op bord 1 zat vanwege zijn vorm. Marcel greep de uitdaging aan en poetste bijna 500 elopunten weg door zijn overwinning.
  Lees verder




  Eerste team opent met opsteker tegen DBC
  17 oktober 2018, door: Henk van Lingen

  Afgelopen week was het een volle bak in eigen huis. Er werd op 27 borden geschaakt. En 16 van die partijen werden op liveborden gespeeld. De Rode Loper heeft deze zomer haar voorraad verdubbeld. Naast 12 interne partijen, en de wedstrijd van ons Derde tegen Rivierenland 3 (een onnodig verlies) bestond het hoofdgerecht toch vooral uit het eerste optreden van ons hoogste midweekse team in de nieuwe SOS hoofdklasse. Op papier wordt het een heel zwaar seizoen voor de onzen. Alleen BSG is in elocijfers een splintertje minder, de rest duidelijk sterker.
  Lees verder




  Livewedstrijden DRL 1 en DRL 3
  10 oktober 2018, door: Henk van Lingen

  Vanavond 10 oktober spelen DRL 1 tegen DBC 1 en DRL 3 tegen Rivierenland 3 op liveborden in onze thuisbasis Denksportcentrum Dijckzigt.

  De helft van de liveborden zijn nieuw en de software is ook nieuw, dus af het allemaal lukt valt nog te bezien. De wedstrijden starten om 19.45 uur. Een en ander is nog niet geintegreerd in onze website, de partijen zijn te volgen via de cloud: http://view.livechesscloud.com/df8726e8-579c-4605-866f-ef23d5fda7cb.
  Lees verder




  Eervolle nederlaag 1e KNSB team
  7 oktober 2018, door: Timo Können

  Het Eerste team in de KNSB-competitie (klasse 4G) leed afgelopen zaterdag een eervolle nederlaag. De uitwedstrijd tegen de Tilburgse club De Drie Torens, een van de favorieten in de poule, eindigde in 5-3 voor de gastheren. Net als in de eerste ronde tegen Paul Keres 4 waren het de borden 5 t/m 8 die de punten binnen brachten: hoewel de tegenstanders gemiddeld bijna 200 Elopunten sterker waren, scoorden onze spelers daar drie remises en een overwinning. Dat laatste wapenfeit kwam op naam van Jos Heesen, die Bert-Jan Panjoel in een mooie partij met kwaliteitsoffer versloeg.
  Lees verder




Utrechtse clubs op Twitter