Schaakvereniging UCS de Rode Loper UCS De Rode Loper
Utrechtse schaakclub sinds 25 november 1930

Speellocatie: Denksportcentrum Dijckzigt
Boorstraat 107, 3513 SE, Utrecht
Tel: 030-8881550
Zomer Avond Kompetitie

Clubavond
I.v.m. de coronacrisis is de club helaas gesloten tot 1 september.
De clubavond is op woensdag. De zaal gaat open om zeven uur. Om kwart voor acht beginnen de partijen, en die duren uiterlijk tot kwart over elf. De bar blijft open tot één uur. Loop eens binnen en speel (zonder verplichting) mee, zo proef je het beste de sfeer binnen onze schaakclub!
Aan- afmelden voor de interne
Agenda

Laatste nieuws

  Voorjaars Balans barst uit zijn voegen
  19 mei 2020, door: Pieter Bakker

  Met een kleine vertraging door problemen bij de drukker, is vandaag de Voorjaars Balans uitgekomen. Zoals altijd staat dit mooie blad weer boordevol aantrekkelijk leesvoer.

  Voorzitter Henk van Lingen doet de aftrap en praat ons bij over de ontwikkelingen binnen de club in de aanhoudende Coronacrisis, en het digitale gebeuren dat daaruit is voortgekomen (en waarvan op deze site al eerder kond is gedaan). Daarna neemt eindredacteur Jos Heesen ons mee in zijn vervolgverhaal over zijn schaakheld Wilhelm Steinitz,
  Lees verder

  Eerste les Thuiszigt Academie groot succes!
  17 mei 2020, door: Pieter Bakker

  Afgelopen woensdag heeft regerend clubkampioen Arend van de Lagemaat de nieuwe Thuiszigt Academie officieel geopend met zijn eerste les. Het onderwerp is iets waar menig clublid zich al jaren het hoofd over breekt: hoe word ik een sterkere schaker?

  In de nu al legendarische les behandelt Arend de algemene principes van schaakkracht, gaat hij in op de o zo belangrijke mindset,
  Lees verder


  Externe competitie via Chess.com
  17 mei 2020, door: Hendrik Aldenberg en Roman Rae Attinger

  Zaterdag 23 mei 19:00 starten we met de eerste externe wedstrijd van DRL via Chess.com!

  De wedstrijden zijn op 8 zaterdagen op rij om 19:00. Er volgt nog een poule en een indeling. Het zijn wedstrijden tegen fysiek bestaande clubs.

  We hopen dat er zoveel mogelijk Rode- en Gouden Lopers aan mee gaan doen. Om mee te kunnen doen, moet je lid zijn van De Rode Loper op chess.com.
  Lees verder

  De Rode Loper Thuiszigt Academie geopend!
  10 mei 2020, door: Arend, Sander en Almer

  Met veel plezier kondigen wij de Rode Loper Thuiszigt Academie aan! Twee sterke schakers van onze club, namelijk clubkampioen Arend van de Lagemaat en Sander Taams, delen graag hun schaakinzichten met de andere Rode- en Gouden Lopers. De eerstvolgende woensdagavonden verzorgen zij afwisselend een schaaktraining. Deze vindt plaats van 19.00 uur tot ongeveer 19.45, voorafgaand aan het online toernooi om de Thuiszigt Cup.
  Lees verder

  Clubavond wordt Thuiszigt Cup
  6 mei 2020, door: René, Arend, Hendrik & Henk

  Ook deze woensdagavond is er weer een online clubavond van De Rode Loper. Rode-, Groene- en Gouden Lopers zijn van harte uitgenodigd om samen een lekker potje schaak te spelen! Vorige week speelden 20 clubgenoten mee, waarvan er 12 participeerden in de chat via Discord. Het leverde leuke partijen op. Wat te denken van onderstaand mat, dat regerend clubkampioen Arend uitdeelde:

  Daarnaast is het toernooi vanavond ook de start van De Rode Loper Thuiszigt Cup! Deze cup wordt verspeeld per kalendermaand en werkt als volgt:
  Lees verder

  Uitnodiging online clubavond 29 April 2020
  29 april 2020, door: René de Korte

  Beste Rode- en Gouden Lopers,

  Uitnodiging:
  Bij dezen wil ik je herinneren aan de online clubavond die we vanavond weer houden. Je bent weer van harte uitgenodigd om samen een lekker potje schaak te spelen!

  We spelen vanavond wederom Zwisters over 8 ronden met tempo 5 + 3 sec. De toernooi-link is: Online schaakavond 29 April 2020
  Let op: je moet in Zwitserse toernooien zoals vanavond bij voorkeur vóór 20:00 zijn aangemeld. We willen namelijk 8 ronden spelen,
  Lees verder
  SOS competities geannuleerd
  3 april 2020, door: Pieter Bakker

  De Stichts-Gooise Schaakbond (SGS) meldt op de website dat de SOS competitie dit seizoen niet meer uitgespeeld zal worden. Er zullen in principe geen teams promoveren of degraderen, maar in het belang van een evenwichtige competitie, wordt bij het indelen van het volgende seizoen wel gekeken naar het omhoog of omlaag indelen van uitschieters. Vermoedelijk heeft dat geen directe gevolgen voor teams van De Rode Loper.
  Lees verder
  Digitale clubavond elke woensdag op chess.com
  1 april 2020, door: Henk van Lingen

  Inzake onze wekelijkse online clubtoernooien zijn we vorige week via mail en webforum een discussie gestart over toernooivorm en speelplatform. Wat betreft het platform concluderen wij dat er enige leden erg graag naar Lichess overstappen en dat er ook enige leden erg graag op Chess.com blijven. Het gros van de leden maakt het niks uit of laat zich er niet over uit. En soort status quo der opinies dus. Het bestuur begrijpt de redenen om over te willen stappen, maar begrijpt ook dat de nodige leden vertrouwd zijn met Chess.com. Vanwege de onduidelijke voorkeur en omdat er al twee toernooien op Chess.com zijn geweest, besluiten wij nu daar voorlopig ook te blijven.
  Lees verder

  Dagschaak op vrijdag in Dijckzigt gaat digitaal
  30 maart 2020, door: Pieter Bakker

  Dagschakers! Wij laten ons als Dagschaak Dijckzigt Utrecht natuurlijk niet door het corona-virus van het schaakbord wegjagen. De drie vrijdagmiddagen zonder elkaar op het schaakbord te ontmoeten en uit te dagen duurden ons al weer lang genoeg.

  We hebben een internet-schaaktoernooi opgezet via Lichess, waar intussen ook Utrechtse schaakclubs hun toernooitjes spelen. Elke vrijdagmiddag doet Dagschaak dat van 14.00 tot 16.00 uur.
  Lees verder
  Clubavonden gaan online door!
  25 maart 2020, door: Henk van Lingen

  Voorlopig zullen wij het van online schaken moeten hebben. Zoals bekend zal zijn, zijn alle bijeenkomsten tot 1 juni van overheidswege verboden. De KNSB en de SOS competities zullen geannuleerd worden. Dat wil zeggen die worden niet meer uitgespeeld.

  Wij willen het spelen tegen clubgenoten op de clubavond de komende maanden online voortzetten. Vorige week hebben we al een zwitsers toernooi gehouden via chess.com. Dat gaan we vanavond om 20.00 wederom doen. Je kunt je daarvoor vanaf 19.00 aanmelden via www.chess.com/club/ucs-de-rode-loper, of via het chess.com menu: Play -> Live Chess en dan rechtsboven Tournaments. Je moet daarvoor lid zijn van onze virtuele club op chess.com.
  Lees verder
  KNSB-competitie per direct beeindigd
  24 maart 2020, door: Pieter Bakker

  In verband met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de KNSB besloten de nog niet gespeelde wedstrijden van zowel de KNSB competitie als de KNSB Beker te annuleren.
  Er zal dit seizoen geen winnaar zijn van de KNSB Beker en mogelijk ook geen club kampioen van Nederland.

  Over de promotie/degradatieregeling is later deze maand overleg met de regionale bonden. Het voorstel is om geen teams uit de KNSB competitie 2019-2020 te laten degraderen, maar daarover hebben de regionale bonden het laatste woord.
  Lees verder
  Virtueel snelschaaktoernooi De Rode Loper op Chess.com
  18 maart 2020, door: Almer Toby

  Op de komende woensdagen wordt weliswaar niet geschaakt in Denksportcentrum Dijckzigt, maar er is wel schaken bij De Rode Loper! Om 20.00 uur start een virtueel snelschaaktoernooi voor alle leden en donateurs van De Rode Loper op schaakwebsite Chess.com.

  We spelen doorgaans met het tempo 5 minuten plus een increment van 5 of 3 seconden per zet. Het toernooi heeft 8 ronden indien Zwitsers. Indien Arena format spelen we 2 uur. Muziek en een drankje moet je zelf verzorgen.
  Lees verder
  Geen clubavonden en wedstrijden tot 1 september
  14 maart 2020, door: Henk van Lingen

  De Rode Loper volgt inzake de Corona pandemie de voorschriften en adviezen van de overheid, het RIVM en de schaakbonden. Tenzij de overheid anders besluit, zullen wij geen clubavonden meer houden in Dijckzigt t/m 1 september. Ook zullen wij in deze periode niet deelnemen aan SOS- en KNSB-competitiewedstrijden, in lijn met wat de bonden daar eerder over hebben afgekondigd.
  Ook de Koningsdagkraam, die normaliter op Koningsdag altijd aan de Oranjestraat staat, blijft dit jaar helaas in de berging staan.

  We volgen het nieuws op de voet en zullen aan de hand van de ontwikkelingen bekijken hoe we het seizoen kunnen vervolgen.
  Lees verder
  Kraker van het derde tegen DBC uitgesteld wegens coronarisico
  11 maart 2020, door: Geurt van de Wal

  Het derde van DBC zou vanavond naar Dijckzigt komen om tegen De Rode Loper 3 te strijden om promotie. Ook hebben beide teams nog volop kampioenskansen. Maar de wedstrijd gaat op verzoek van DBC niet door, omdat een aantal spelers zich bij besmetting tot de risicogroep rekent en een volle zaal met schakers liever mijdt. De wedstrijdleider van de SGS heeft het verzoek van DBC ingewilligd. De wedstrijd wordt in april ingehaald. IJs, weder en corona diendende uiteraard. De uitwedstrijd van het derde op 30 maart in het Brabantse Almkerk staat gezien de recente maatregelen ook op losse schroeven.
  Lees verder
  Zaterdag 2 pakt eerste punten tegen BSG.
  8 maart 2020, door: Henk van Lingen

  Voor het tweede KNSB team van De Rode Loper is het zaterdag 7 maart de dag waarop het moet gebeuren. Met nul punten uit de voorgaande wedstrijden en de 2 naaste concurrenten op het menu in deze en de volgende ronde, zijn alle verloven ingetrokken. Beoogd worden twee solide zeges, waarna we alsnog aan lijfsbehoud mogen denken. Op papier moet het zeker kunnen. Klein detail is wel dat topscoorder en sterspeler Hendrik op wintersportvakantie is. Op het verzamelpunt ontvangen we nog een selfie vanuit Zwitserland.

  Als vervanger van Hendrik is Daniël opgetrommeld.
  Lees verder

  Dagschaak Dijckzigt
  27 februari 2020, door: Henk van Lingen

  Iedere vrijdagmiddag wordt er in Denksportcentrum Dijckzigt geschaakt. De geza­men­lij­ke Utrechtse schaak­verenigingen hebben hiervoor het initiatief genomen. Zowel thuisschakers als club­scha­­kers zijn wel­kom, maar ook wie wil leren schaken. Afhankelijk van de wensen en de speelsterkte van de belangstellenden worden groepen gevormd, die in een korte competitie tegen elkaar spelen. Er wordt geschaakt in een ontspannen sfeer. Deelname is gratis bij gebruik van twee consumpties of € 2 per middag. Om 13.00 uur is de zaal aan Boorstraat 107 open en om 17.00 uur sluiten de deuren.
  Lees verder

  Vervlogen Varianten op Kersttoernooi
  19 december 2019, door: Henk van Lingen

  Gisteravond hield De Rode Loper haar jaarlijkse Kersttoernooi. De vaste laatste avond voor de Kerstvakantie voor Rode, Groene en Goudenlopers. Het werd een succesvolle avond waarin gespeeld werd in 6 groepen van 8. 48 deelnemers dus, plus nog enige kiebitzende leden aan de bar. De formule was dit jaar Vervlogen Varianten Schaak. Er waren 7 voorgeschreven openingen, puttend uit het repertoire van spelers die we de laatste jaren minder zagen. Die waren echter nu wel aanwezig, en konden het plan van de opening duiden. Zo passeerden het Bernink-Engels, het IJslands gambiet, het Englund gambiet,
  Lees verder

Utrechtse clubs op Twitter