Anton Rosmüller 1947 - 2023
17 mei 2023, door: Kees Volkers
Anton Rosmüller is dood. Op de
website van Paul Keres wordt hij 'een markante figuur' genoemd: dichter, levensfilosoof en lid van Paul Keres sinds mensenheugenis, schaakmentor voor velen, en tot het laatst een geduchte tegenstander achter het bord'.
Het ging de laatste weken opeens minder met hem, afgelopen vrijdag werd hij opgenomen in het Diakonessenhuis, waar hij dinsdagavond 16 mei overleed. Hij is 76 jaar geworden.
Ook bij de Rode Lopers was hij een geliefd persoon, al in die goeie ouwe tijd dat café Ledig Erf nog een schaakcafé was.
De meesten zullen hem echter kennen van de schaakkraam op Koninginnedag en Koningsnacht. Ik weet niet precies hoe lang, maar het moet meer dan 25 jaar zijn geweest dat hij de stoep, zijn huis, wc en bieropslag in de Oranjestraat 24 uur lang onbaatzuchtig ter beschikking stelde aan de schakers van De Rode Loper. Terwijl buiten onder het credo 'Zin in een vluggertje?' 24 uur lang driftig werd geschaakt, lag Anton meestal gewoon op de bank in de kamer naar een sportprogramma te kijken, terwijl Jan en Alleman zijn huis in- en uitliep.
Ik behoorde niet tot de inner circle van Anton, maar zag hem buiten de schaakevenementen toch regelmatig en dat waren altijd vrolijke ontmoetingen. Anton was een fervent wandelaar en daarom wist hij dat ik wandelgidsen maakte. Een jaar of 15 geleden kwam hij in café Ledig Erf op het idee om een wandelgids 'buiten de binnenstad van Utrecht' te maken. Dit jaar is daarvan alweer de zesde geactualiseerde druk uitgekomen. Ieder half jaar mocht ik hem zijn deel van onze 'royalties' brengen: soms was dat 80 euro, soms 120, maar toch. En zwart uiteraard. Ook was hij elk jaar in september aanwezig bij de hoppluk in onze hoptuin in Odijk. Daar kon hij aan de pluktafels onder de hopranken met iedereen naar hartenlust ouwehoeren.
Ja, Anton gaan we heel erg missen.

Anton Rosmüller (l) tijdens de jaarlijkse hoppluk, met Geurt van de Wal
De Rode Loper naar de SGS Bekerfinale!
13 mei 2023, door: Henk van Lingen
De Rode Loper doet het dit seizoen goed in de SGS beker. Na overwinningen van ons kwartet tegen BSG, Hoogland en Houten, mochten we vanmiddag aantreden uit tegen En Passant in Bunschoten. Voorwaar een zware dobber. Maar leken de vorige tegenstanders dat niet ook al? Dus wie weet. Thom ontbrak en werd vervangen door Henk Dissel. Onze overige drie hebben het hele bekertoenooi al meegedaan. En Passant heeft net als wij liveborden. Uw verslaggever stuurt dus enkele dagen vooraf een app-je naar de plaatselijke techneut: "Liveborden?". Antwoord: "kweenognie". Maar vandaag blijkt van wel, dus onze achterban wordt ingeseind en ik schakel het huiskamerscherm in.
Op bord 1 trof Jan Prins Richard Vedder. We hadden de gebroeders Vedder verwacht, maar Henk ontbrak. Een eerste meevallertje. Op bord 2 derhalve Robin Reichardt. Maar onze Martijn op 2 heeft 100% in de beker, dus die Robin kan de borst nat maken. Op bord 3 krijgt Hendrik tegen Gerben van Pel een Leeuw tegen. Dat heeft Hendrik graag! Bij ons op de club zijn ook enkele Leeuw-aanhangers (die dat tegen Hendrik niet meer durven), en Hendrik speelt zijn voorkeur: 5 g4. Op het laatste bord krijgt Henk tegen Arie van Diermen een Evans gambiet tegen. Ik moet naar het tuincentrum en de weekendboodschappen gaan doen, en vertrek met het idee dat gezien de openingskeuzes op 3 en 4 een stunt niet geheel is uit te sluiten.
Als ik later in de middag terug kom, heeft Jan verloren en heeft Hendrik inderdaad gewonnen. Henk is remise overeengekomen. Martijn speelt nog en heeft een stelling met serieuze mogelijkheden. Betere loper en druk op de koningsstelling. Veel meer tijd bovendien. Er volgt nog een spannend half uur, waarin Martijn de klippen omzeilt en Robin een wanhoopspoging ziet falen. Martijn scoort in de beker 4 uit 4 en De Rode Loper heeft de Spakenburgse vis op het droge.
We staan dus in de SGS bekerfinale! Is dat voor het eerst? Nee, in de clubbladarchieven vinden we twee finales op rij. In 1992 (En Passant) en 1993 (Leerdam) Beide finales gingen verloren. Nu dan tegen titelverdediger Woerden. Alles kan dit seizoen, dus waarom ook niet. Drie maal is immers scheepsrecht. Waar en wanneer de finale zal zijn is nog niet bekend.
De partijen van vandaag kan men momenteel nog hier vinden:
https://live.schaakclubenpassant.nl/

Jan Prins snelschaakkampioen na barrage
7 mei 2023, door: Henk van Lingen
Afgelopen week stond ons snelschaakkampioenschap op de agenda. Sinds het seizoen 2015/2016 wordt dat op één avond in één groep gespeeld over 13 ronden volgens het systeem Zwitsers. Dus ook deze keer.
Aan de start verscheen een groep van 40 Rode Lopers (Nou ja, enkelen van hen vallen in de bij ons gangbare categorie 'Groene Lopers'). De winnaar van vorig seizoen (Amir Banialhosseini) kwam niet alleen de trofee terugbrengen, maar ook zijn titel verdedigen. Het werd al na enige ronden duidelijk dat ons een tweestrijd wachtte tussen Amir en Jan Prins. En inderdaad, het was een nek aan nek race, beiden eindigden op 12 uit 13!
Een barrage derhalve. Er volgde een Armageddon partij, waarbij de persoon die blind inzette op de minste tijd met zwart zwart kreeg. Dat werd Jan met 4 minuut 15. Jan haalde niet de benodigde remise, maar won gewoon! Snelschaakkampioen dus. Bijgaande foto toont hoe een deel der aanwezigen zich muisstil rond de beslissingspartij schaarde.

Beslissingspartij tussen Amir en Jan (met zwart).
Schaken op de vrijmarkt
21 april 2023, door: Pieter Bakker
Woensdag 26 april is het de avond voor Koningsdag. En dat betekent bij ons dus schaken op de vrijmarkt! We zetten onze schaakkraam weer op de Oranjestraat (achter de Weerdsluis) en vanaf 18 uur gaat het feest weer los. Onder het bekende motto 'Zin in een vluggertje' dagen we het publiek en elkaar uit voor een snelschaakpotje voor het luttele bedrag van 50 cent. Dat levert meestal een hoop plezier en gezelligheid op. Want iedereen is welkom om met ons een biertje te komen drinken en een potje te spelen.
Zie ook de routebeschrijving.

Vierde redt vege lijf in Gelderse Vallei
22 maart 2023, door: Geurt van de Wal
Als het aan het Vierde ligt, handhaaft het zich dit seizoen in de 2de klasse van de SOS. Gisteren keerde ons enthousiaste zestal met 3½ punt terug uit Ede, na een zenuwslopend duel tegen directe concurrent De Cirkel 2. Met 7 matchpunten is degradatie voor het vierde nu geen optie meer.
Alleen het Derde kan het nog verknoeien. Die vertoeven in de belendende 2de klasse met 6 punten net boven de degradatiestreep. Kukelt het derde eruit, wisselen ze voor volgend seizoen stuivertje met het vierde. Dat is het rampscenario. Vandaag ontvangen onze clubgenoten de nummer twee in hun poule. Ons advies: winnen die pot.
In Ede liet het vierde nog een keer zien hoe dat moet. Eerst een strategisch puntje cadeau doen (Arnold), dan wat degelijke halfjes (Jaap en Laurens), vervolgens twee fraaie zeges (Arjan en Mathijs) en tot slot Geurt die op het laagste bord een toreneindspel met 3 (drie!) pionnen minder naar remise schwindelt, waarmee de teamzege binnen was. Gejuich en even later aan de bar een spontaan hiephiephoera voor onze jarige kopman Arjan.

Siberische Hooglanden
13 maart 2023, door: Jos Heesen
Als je weet dat je voor een uitwedstrijd van het Tweede KNSB naar een locatie De Inham moet, vrees je het ergste. Het waren de eerste waterkoude dagen van maart dat we tegen Hoogland 1 moesten aantreden. Het behalen van een overwinning was niet zo zeer bedoeld voor ons zelf, maar voor het lijfsbehoud van het Eerste KNSB. Of dat voldoende motivatie gaf, moest die zaterdagmiddag blijken.
Het liep niet goed af, zoals u in de volgende editie van ons clubblad 'De Balans' kunt lezen.

Thema avond Marshall gambiet
22 februari 2023, door: John Temming
Het komende thema toernooi op 1 maart zal in het teken staan van de Marshall variant van het Spaans. Dit omdat het een van de lievelingsvarianten was van Chris Lutz, die ons begin november veel te vroeg ontvallen is.
Hier is de eerste poging om wat meer te laten weten wat deze opening inhoudt. Allereerst was Marshall als naamgever, zoals zo vaak, niet de eerste die deze opening speelde. Maar hij deed het wel in een wereldberoemde partij tegen Capablanca in 1918. De mythe is dat Marshall 8 jaar lang had gewacht om dit nieuwtje te spelen, maar dat is volkomen onzin. Hij had een keer of 6 de kans dit te spelen. Omdat Marshall altijd volkomen afgepeld werd door Capablanca in het Spaans, koos hij vaak voor 2...Pf6, het Russisch.
Dus toen Marshall het Spaans toeliet was Capablanca al op zijn hoede: "I thought for a little while... knowing that I would be subjected to a dangerous attack, all the lines of which would be of necessity familiar to my adversary. The lust of battle, however, had been aroused within me. I felt that my judgment and skill were being challenged by a player who had every reason to fear both…”
Deze partij is overal te vinden op internet en in boeken, dus hier kan je zelf wat huiswerk doen als je dat leuk vindt. Geeft wel meteen een idee hoe gevaarlijk de aanval kan zijn met zwart en hoe goed Capablanca was in deze jaren.
We gaan 1 maart beginnen vanuit een stelling waar je als zwart nog meerdere kanten op kan. De opening gaat als volgt: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0 Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 0-0 8.c3 d5!? Dit is de zet die het Marshall gambiet definieert. Zwart biedt een pion aan in ruil voor snelle ontwikkeling en harmonieus stukkenspel. 9.exd5 Pxd5 10.Pxe5 Pxe5 11.Txe5
Dit is dus de uitgangsstelling waarin zwart aan zet is. Er zijn 3 goede alternatieven: 11...Pf6 (wat Marshall koos, is op zich de minste), 11...Lb7 (een favoriet van de nieuwere tijd) en 11...c6 wat het beste lijkt te zijn.
Inschrijven
Het toernooi start rond 19:45 uur. We spelen 7 rondes Zwitsers met 10 minuten per persoon, zonder increment. Na ronde 4 (rond 21:45 uur) zal er nog een korte pauze zijn.
Voor deelname aan de thema avond kun je je opgeven via de on-line aanmeldlijst. De avond is vrij toegankelijk voor alle belangstellenden, ook als je geen lid bent van De Rode Loper of als je bij een andere vereniging speelt.

Frank Marshall, bron https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Marshall_%28chess_player%29
Jan Polders 1933 - 2022
14 december 2022, door: Pieter Bakker
De familie bracht ons het verdrietige bericht dat erelid Jan Polders is overleden. De uitvaart zal in besloten kring zijn.
Jan kwam als geboren Utrechter vlak na de oorlog via de Protestante kerk terecht bij de Utrechtse Christelijke Schaakvereniging. Na een korte onderbreking door een verhuizing naar den Haag, was hij in 1951 weer terug om niet meer weg te gaan. In totaal was Jan dus meer dan 70 jaar onafgebroken lid van onze club.
Als accountant had Jan er aardigheid in om de financiën van de club te organiseren en zo was hij zo'n twintig jaar onze penningmeester. Daarnaast was hij actief in het beheer van Denksportcentrum De Remise (aan de Kanaalstraat) en was hij wedstrijdleider interne. In 1977 volgde hij Wiebe de Vries op als clubkampioen. In diezelfde tijd organiseerde Jan druk bezochte simultaanwedstrijden voor de Utrechtse schaakgemeenschap. In 2001 werd Jan vanwege zijn verdiensten voor de club tot erelid benoemd (foto).
In 1995 verhuisde Jan naar Leersum. Toen een paar jaar later de club ook nog de clubavond van de dinsdag naar de woensdag verplaatste, op de bridgeavond van Jan, werd het contact met de club schaarser. Toch bleef hij op afstand betrokken bij de club, bezocht als het kon toernooien, las trouw het clubblad en de jaarverslagen en hield op toernooien contacten met clubgenoten.
Met Jan verliezen we een van de iconen van de club, die ons heeft geholpen te worden wat we nu zijn. We wensen de familie veel sterkte.
Lees ook het interview met Jan Polders, dat Kees Volkers maakte in 2011.

Jan Polders (l) ontvangt het erespeldje voor 50 jaar lidmaatschap van de SGS van zijn schaakvriend Jo Drijver
Chris Lutz 1960 - 2022
9 november 2022, door: Pieter Bakker
Een paar dagen geleden bereikte ons het droevige nieuws dat Chris is overleden op 2 november. Hij stierf op vredige wijze.
Chris werd in 1989 lid van onze vereniging, samen met zijn vrienden Gyuri Vigh en Henk Verhoef. Wie Chris van die tijd nog kent verbaast zich er over dat hij er ondanks een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen toch in slaagde een goede partij op te zetten. Getuige zijn ratinggrafiek was er geen enkele reden om daar aan te twijfelen. Chris was een stabiele 1850-er en een vaste kracht in het Eerste team. Zijn percentage tegen clubgenoten die hij het vaakst achter het bord trof, spreekt wat dat betreft voor zichzelf.
Buiten de clubavond was Chris een veel geziene gast in het schaakcafé, op schaaktoernooien als Wijk aan Zee en de verschillende huistoernooitjes. Daarvan verschenen regelmatig mooie verslagen in de Balans. Zijn beste resultaat in Wijk aan Zee was ongetwijfeld die keer dat hij op de bonnefooi was afgereisd - zonder inschrijving of slaapplek - en hij alsnog mee mocht doen in de hoofdklasse vierkampen. Dankzij drie wonderen (zijn eigen woorden) en scherp spel, werd hij dat jaar ongedeeld eerste in zijn groep.
Het hoogtepunt van het schaakjaar was vast en zeker de Schaakkraam op de vrijmarkt. Ooit opgericht door Marjolein Swinkels, maar waarvan Chris in de loop van de jaren uitgroeide tot geestelijk vader. Chris betoonde zich in de aanloop naar dat evenement altijd een uiterst betrouwbare organisator. Steevast kwam er in de loop van maart een appje dat het bier alvast was ingekocht en dat er afspraken gemaakt waren met onze gastheer Anton Rosmüller. Op de avond zelf ging hij laat in de nacht in kennelijke staat naar huis, om de volgende morgen vroeg en monter weer achter het bord te verschijnen.
De laatste jaren ontpopte Chris zich tot een gewaardeerde thuisbakker. Overal waar Chris deelnam aan een toernooi, stond zijn klassieke worteltjestaart en zijn chocolade sinaasappeltaart. In december trok hij zich een paar dagen terug in zijn keuken en trakteerde zijn vrienden en clubgenoten, naar Duitse traditie, op heerlijke zelfgebakken koekjes.
Chris was een trouw en actief lid van De Rode Loper. Chris, we gaan je missen.
Bekijk hier de rouwkaart.

Chris achter het bord op de vrijmarkt
Jeroen Bollaart (PK) wint de ZAK 2022
27 augustus 2022, door: Pieter Bakker
Na een prachtig verlopen zomers toernooi, dat dit jaar liefst 8 rondes en 110 verschillende deelnemers van 14 verschillende clubs telde, mag Keresiaan Jeroen Bollaart (r) voor de tweede keer zijn naam laten bijschrijven op het fameuze Wisselpaard. Hij bleef ongeslagen en noteert een TPR van maar liefst 2150. Clubgenoot Harm-Theo Wagenaar schitterde in de laatste ronde door afwezigheid, maar dankzij 5 overwinningen in 5 ronden, pakt hij alsnog gewoon de tweede plek. De top 3 wordt ex aequo gecompleteerd door Rode Lopers Ruth Woning en Jesse van de Hof, en Keresiaan Christiaan Herrewijn.
Rode Loper Els Goudriaan, die halverwege de ZAK de lijst aanvoerde, maar die in de laatste rondes helaas misgreep, kreeg de aanmoedigingsprijs. Dit jaar waren er 4 veelvraten die alle rondes meespeelden: Jan Prins, Ruth Woning, Tom Licher en Ernst Jos.
Jeroen Bollaart over zijn partij die hem uiteindelijk de eindoverwinning opleverde:
Fragment Jeroen Bollaart (PK) - Seth van der Vegt (DRL), Zomer Avond Kompetitie 2022
Dit is de stelling na de 16e zet van zwart (Dg6). Seth, met zwart, had zich al vroeg in de partij genoodzaakt gezien om een toren te offeren om niet overspeeld te worden. Dat leverde hem zoveel initiatief op dat ik zwaar onder druk kwam te staan en al m'n tijd nodig had om steeds de reddende zetten te vinden. In deze stelling was die vrij snel gevonden maar ik speelde toch met enige tegenzin: 17.d3
Wit heeft geen tijd voor 17.Dg3? met het idee om na ...Df5 de dames te ruilen door Dg5+ te spelen want dan komt 17...Pd3+ 18.Kxc2 Pe1+ dubbelschaak! 19.Kc1 Dc2#
Na 17.Te1? gaat de dame verloren: 17...Pd3+ 18.Kxc2 Pxe1+ 19.Kd1 Pxf3
17...d4?! Dit geeft het initiatief meteen weg. De computer geeft zwart nog steeds een plus na slaan op e1 gevolgd door e5-e4:
17...Lxd1 18.Pxd1 + Of 18. Kxd1 e4
18...Pxd3+ 19.Kd2 e4 ] 18.Pe4 Lxd1 19.Kxd1 Da6 20.Pxc5 Dxa2 21.Dxb7+ Kf6 22.Dxb4 Dxb2 23.Pe4+ ergens rond deze zet wees Jan Prins me er op dat ik moest blijven noteren, ik had immers nog meer dan 5 minuten (8, als ik het me goed herinner) op de klok. Daar had ik helemaal niet meer aan gedacht. Seth gaf me zijn notatieformulier en liet me, in zijn bedenktijd, m'n notatie bijwerken; een gentleman! 23...Kg6 24.Db7 +- en hier heeft wit de stelling weer onder controle. Het was nog even puzzelen om het paard van g1 naar g5 te krijgen maar toen dat daar eenmaal stond liep het snel mat.
1-0

Marcel Scholten feliciteert Jeroen Bollaart (r) met de eindoverwinning