Schaakvereniging UCS de Rode Loper UCS De Rode Loper
Utrechtse schaakclub sinds 25 november 1930

Speellocatie: Denksportcentrum Dijckzigt
Boorstraat 107, 3513 SE, Utrecht
Tel: 030-8881550
Speel mee met de Zomer Avond Kompetitie

Clubavond
De clubavond is op woensdag. De zaal gaat open om zeven uur. Om kwart voor acht beginnen de partijen, en die duren tot ca. kwart over elf. De bar is open tot ca. 1 uur.
Kennis maken? Doe zonder verplichting een paar keer mee, zo proef je het beste de sfeer binnen onze schaakclub!
Contact - Aanmelden - Nieuw lid
Agenda

Recente Externe wedstrijden

   vr 26-05-'23SOSDe Rode Loper 1-Zeist 13½ - 4½
   vr 26-05-'23SOSRivierenland 1-De Rode Loper 24 - 4
   wo 31-05-'23SGS-bekerDe Rode Loper-Woerden0 - 4

Laatste nieuws

  Anton Rosmüller 1947 - 2023
  17 mei 2023, door: Kees Volkers

  Anton Rosmüller is dood. Op de website van Paul Keres wordt hij 'een markante figuur' genoemd: dichter, levensfilosoof en lid van Paul Keres sinds mensenheugenis, schaakmentor voor velen, en tot het laatst een geduchte tegenstander achter het bord'.

  Het ging de laatste weken opeens minder met hem, afgelopen vrijdag werd hij opgenomen in het Diakonessenhuis, waar hij dinsdagavond 16 mei overleed. Hij is 76 jaar geworden.

  Ook bij de Rode Lopers was hij een geliefd persoon, al in die goeie ouwe tijd dat café Ledig Erf nog een schaakcafé was.
  Lees verder  Anton Rosmüller (l) tijdens de jaarlijkse hoppluk, met Geurt van de Wal  De Rode Loper naar de SGS Bekerfinale!
  13 mei 2023, door: Henk van Lingen

  De Rode Loper doet het dit seizoen goed in de SGS beker. Na overwinningen van ons kwartet tegen BSG, Hoogland en Houten, mochten we vanmiddag aantreden uit tegen En Passant in Bunschoten. Voorwaar een zware dobber. Maar leken de vorige tegenstanders dat niet ook al? Dus wie weet. Thom ontbrak en werd vervangen door Henk Dissel. Onze overige drie hebben het hele bekertoenooi al meegedaan. En Passant heeft net als wij liveborden. Uw verslaggever stuurt dus enkele dagen vooraf een app-je naar de plaatselijke techneut: "Liveborden?". Antwoord: "kweenognie". Maar vandaag blijkt van wel,
  Lees verder

  Jan Prins snelschaakkampioen na barrage
  7 mei 2023, door: Henk van Lingen

  Afgelopen week stond ons snelschaakkampioenschap op de agenda. Sinds het seizoen 2015/2016 wordt dat op één avond in één groep gespeeld over 13 ronden volgens het systeem Zwitsers. Dus ook deze keer.

  Aan de start verscheen een groep van 40 Rode Lopers (Nou ja, enkelen van hen vallen in de bij ons gangbare categorie 'Groene Lopers'). De winnaar van vorig seizoen (Amir Banialhosseini) kwam niet alleen de trofee terugbrengen, maar ook zijn titel verdedigen. Het werd al na enige ronden duidelijk dat ons een tweestrijd wachtte tussen Amir en Jan Prins. En inderdaad,
  Lees verder  Beslissingspartij tussen Amir en Jan (met zwart).  Schaken op de vrijmarkt
  21 april 2023, door: Pieter Bakker

  Woensdag 26 april is het de avond voor Koningsdag. En dat betekent bij ons dus schaken op de vrijmarkt! We zetten onze schaakkraam weer op de Oranjestraat (achter de Weerdsluis) en vanaf 18 uur gaat het feest weer los. Onder het bekende motto 'Zin in een vluggertje' dagen we het publiek en elkaar uit voor een snelschaakpotje voor het luttele bedrag van 50 cent. Dat levert meestal een hoop plezier en gezelligheid op. Want iedereen is welkom om met ons een biertje te komen drinken en een potje te spelen.
  Zie ook de routebeschrijving.

  Vierde redt vege lijf in Gelderse Vallei
  22 maart 2023, door: Geurt van de Wal

  Als het aan het Vierde ligt, handhaaft het zich dit seizoen in de 2de klasse van de SOS. Gisteren keerde ons enthousiaste zestal met 3½ punt terug uit Ede, na een zenuwslopend duel tegen directe concurrent De Cirkel 2. Met 7 matchpunten is degradatie voor het vierde nu geen optie meer.

  Alleen het Derde kan het nog verknoeien. Die vertoeven in de belendende 2de klasse met 6 punten net boven de degradatiestreep. Kukelt het derde eruit, wisselen ze voor volgend seizoen stuivertje met het vierde.
  Lees verder

  Siberische Hooglanden
  13 maart 2023, door: Jos Heesen

  Als je weet dat je voor een uitwedstrijd van het Tweede KNSB naar een locatie De Inham moet, vrees je het ergste. Het waren de eerste waterkoude dagen van maart dat we tegen Hoogland 1 moesten aantreden. Het behalen van een overwinning was niet zo zeer bedoeld voor ons zelf, maar voor het lijfsbehoud van het Eerste KNSB. Of dat voldoende motivatie gaf, moest die zaterdagmiddag blijken.

  Lees verder

  Thema avond Marshall gambiet
  22 februari 2023, door: John Temming

  Het komende thema toernooi op 1 maart zal in het teken staan van de Marshall variant van het Spaans. Dit omdat het een van de lievelingsvarianten was van Chris Lutz, die ons begin november veel te vroeg ontvallen is.

  Hier is de eerste poging om wat meer te laten weten wat deze opening inhoudt. Allereerst was Marshall als naamgever, zoals zo vaak, niet de eerste die deze opening speelde. Maar hij deed het wel in een wereldberoemde partij tegen Capablanca in 1918. De mythe is dat Marshall 8 jaar lang had gewacht om dit nieuwtje te spelen, maar dat is volkomen onzin.
  Lees verder  Frank Marshall, bron https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Marshall_%28chess_player%29  Jan Polders 1933 - 2022
  14 december 2022, door: Pieter Bakker

  De familie bracht ons het verdrietige bericht dat erelid Jan Polders is overleden. De uitvaart zal in besloten kring zijn.

  Jan kwam als geboren Utrechter vlak na de oorlog via de Protestante kerk terecht bij de Utrechtse Christelijke Schaakvereniging. Na een korte onderbreking door een verhuizing naar den Haag, was hij in 1951 weer terug om niet meer weg te gaan. In totaal was Jan dus meer dan 70 jaar onafgebroken lid van onze club.
  Als accountant had Jan er aardigheid in om de financiën van de club te organiseren en zo was hij zo'n twintig jaar onze penningmeester.
  Lees verder  Jan Polders (l) ontvangt het erespeldje voor 50 jaar lidmaatschap van de SGS van zijn schaakvriend Jo Drijver  Chris Lutz 1960 - 2022
  9 november 2022, door: Pieter Bakker

  Een paar dagen geleden bereikte ons het droevige nieuws dat Chris is overleden op 2 november. Hij stierf op vredige wijze.

  Chris werd in 1989 lid van onze vereniging, samen met zijn vrienden Gyuri Vigh en Henk Verhoef. Wie Chris van die tijd nog kent verbaast zich er over dat hij er ondanks een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen toch in slaagde een goede partij op te zetten. Getuige zijn ratinggrafiek was er geen enkele reden om daar aan te twijfelen. Chris was een stabiele 1850-er en een vaste kracht in het Eerste team.
  Lees verder  Chris achter het bord op de vrijmarkt  Jeroen Bollaart (PK) wint de ZAK 2022
  27 augustus 2022, door: Pieter Bakker

  Na een prachtig verlopen zomers toernooi, dat dit jaar liefst 8 rondes en 110 verschillende deelnemers van 14 verschillende clubs telde, mag Keresiaan Jeroen Bollaart (r) voor de tweede keer zijn naam laten bijschrijven op het fameuze Wisselpaard. Hij bleef ongeslagen en noteert een TPR van maar liefst 2150. Clubgenoot Harm-Theo Wagenaar schitterde in de laatste ronde door afwezigheid, maar dankzij 5 overwinningen in 5 ronden, pakt hij alsnog gewoon de tweede plek. De top 3 wordt ex aequo gecompleteerd door Rode Lopers Ruth Woning en Jesse van de Hof, en Keresiaan Christiaan Herrewijn.
  Lees verder  Marcel Scholten feliciteert Jeroen Bollaart (r) met de eindoverwinningUtrechtse clubs op Twitter


© UCS de Rode Loper