Schaakvereniging UCS de Rode Loper UCS De Rode Loper
Utrechtse schaakclub sinds 25 november 1930

Speellocatie: Denksportcentrum Dijckzigt
Boorstraat 107, 3513 SE, Utrecht
Tel: 030-8881550

Clubavond
De clubavond is op woensdag. De zaal gaat open om zeven uur. Om kwart voor acht beginnen de partijen, en die duren tot ca. kwart over elf. De bar is open tot ca. 1 uur.
Kennis maken? Doe zonder verplichting een paar keer mee, zo proef je het beste de sfeer binnen onze schaakclub!
Contact - Aanmelden - Nieuw lid
Agenda

Recente Externe wedstrijden

   vr 08-12-'23SOSMoira-Domtoren 2-De Rode Loper 1volgt
   vr 08-12-'23SOSMoira-Domtoren 4-De Rode Loper 4volgt
   wo 06-12-'23SOSDe Rode Loper 5-TRIO 23 - 3
   di 05-12-'23SOSKasteel Lekstroom 1-De Rode Loper 23½ - 4½
   wo 29-11-'23SOSDe Rode Loper 3-HSG 24½ - 1½

Laatste nieuws

  Eerste legt het af tegen de jeugd van Magnus
  28 november 2023, door: Martijn Eefting

  Het Eerste heeft helaas 5,5-2,5 verloren van Magnus 1. Qua rating de zwakste in onze poule en op papier hadden we dan ook moeten winnen. Maar tegen die jeugdspelers is dat dan toch weer lastig... Het was voor mij de eerste keer tegen Magnus en het zijn niet alleen maar jeugdspelers, maar ook een aantal trainers, dus het ligt er maar aan op welk bord je zit!

  Helaas kwam één speler door een misverstand niet opdagen, dus we begonnen met 1-0 achter (of iig na een uur was dat officieel). Daarna ging het beter.
  Lees verder
  Jan Jaap Janse wint Rapidtoernooi
  24 november 2023, door: Henk van Lingen

  Afgelopen weekend stond het jaarlijkse Open Rapid Toernooi van De Rode Loper weer op de agenda. Als vanouds een uitverkocht huis en een vertrouwd format. 80 spelers die in groepen van 8 strijden om de prijzen, met liveborden in de hoogste groepen en bitterballen in de pauze. Wat wil een mens nog meer op een druilerige novemberdag? En natuurlijk de extra prijs, dit keer niet een foto, maar een heel fotoboek van Fred Lucas!

  Plaats van handeling was Denksportcentrum Dijckzigt, onze thuisbasis. Nadat een handvol no-shows was nagebeld en vervangers van de wachtlijst waren ingevlogen, kon de 38e editie met een minuut of 10 vertraging van start. Titelverdediger Niels Ondersteijn ontbrak. De enige oud-winnaar op de deelnemerslijst was Tom de Jong. Grote kans dus dat het gebruik van 'immer iemand die voor het eerst wint' na het tweeluik van Niels weer werd opgepakt. Sterkste op papier was Eric de Haan. Eric werd echter gedeeld tweede met Jos Nooijen en Carl Wustefeld. De gelukkige van de dag was Jan Jaap Janse van stadsgenoot Paul Keres.
  Lees verder  Links: toernooiwinnaar Jan Jaap Janse (r) ontvangt de felicitaties van toernooidirecteur René de Korte.
  Rechts: Voorzitter Henk van Lingen feliciteert Bram Kierkels (l) met het winnen van het boek Illuminating Chess van fotograaf Fred Lucas
  Clubactie: abonneer je op het schaken.nl magazine
  11 november 2023, door: Henk van Lingen

  In de periode van 1 september tot en met 31 december doen wij mee aan de clubactie van de Schaakbond. Als club maken wij o.a. kans op een onvergetelijke clubavond met een schaakquiz verzorgd door niemand minder dan Grootmeester Dimitri Reinderman.

  Wat moet je doen?

  Abonneer je als lid voor maar €10 euro op het schaken.nl magazine. De club met het grootste aantal abonnees zal deze avond winnen.

  Dat moet toch kunnen met De Rode Loper! Dus scan de QR code e
  Lees verder

  Eerste KNSB doet goede zaken!
  5 november 2023, door: Martijn Eefting

  In onze tweede partij wilde het eerste KNSB team revanche nemen voor het onnodige verlies tegen Moira 2 in de eerste ronde (tweede ronde hadden we vrij). Het begon echter slecht in onze thuiswedstrijd tegen Zuid-Oost United (Amsterdam).

  Henk had een mooi dame offer bedacht, maar had gemist dat zijn tegenstander ook op een andere manier kon slaan waarna hij opgaf.

  Daarna ging Amr er ook hard af en stonden we dus 0-2 achter. Amr kwam eigenlijk vanaf het begin in de verdrukking. Hij probeerde nog een stuk offer om tegenspel te krijgen, maar zijn tegenstander maakte het vakkundig af.
  Daarna ging het echter veel beter!

  Marcel boekte een fraaie overwinning. In het begin greep zijn tegenstander nog wat ruimte, maar daarna drong Marcel echt aan. Met een mooi paard offer op c5 brak hij de stelling open en pikte hij via een mooie tactiek de toren op voor het paard.

  Stelling na Pexc5:

  Lees verder
  Marcel Scholten wint de schoonheidsprijs
  19 oktober 2023, door: Pieter Bakker

  In de pauze van het warm-up Rapid (overigens met een 100% score gewonnen door schoonheidsprijsjurylid Hendrik Aldenberg), deed de voorzitter van de schoonheidscommissie Henk Dissel verslag van de inzendingen van het afgelopen seizoen. Naar de schoonheidsprijs, ooit ingesteld door de redactie van De Balans, dingen alle partijen mee die zijn gepubliceerd in het clubblad, en alle partijen die in het forumdraadje voor inzendingen zijn geplaatst.
  Lees verder  Marcel Scholten (r) ontvangt de spiegel van Henk Dissel  Schaakvereniging (S.V.) De Rode Loper wint
  19 oktober 2023, door: Pieter Bakker

  Tijdens de ALV in augustus hebben we gestemd over de naam. Jammer genoeg verliep die stemming niet helemaal vlekkeloos, waarna er twijfel ontstond over de geldigheid van de uitkomst. Dat is nu hersteld. De afgelopen weken kon er on-line gestemd worden over de nieuwe naam en daaruit komt nu wel overtuigend 'Schaakvereniging (S.V) De Rode Loper' als winnaar uit de bus. Daarmee nemen we afscheid van de letters UCS die onze club sinds de oprichting in 1930 hebben gesierd.
  Lees verder

  18 oktober Warm-up Rapid
  9 oktober 2023, door: Marcel Scholten

  Heb je ook altijd de eerste drie ronden van het rapidtoernooi nodig om weer in het tempo te komen? Of ben je gewoon na 3 maanden geen toernooi het langzaam schaken al weer zat? Of wil je gewoon niet 3 uur lang tegen dezelfde tegenstander aankijken? Dan heb ik goed nieuws. Op woensdag 18 oktober houden wij in plaats van een interne ronde het warm-up rapid.
  Een rustig, maar serieus intern toernooitje.

  Tevens zal in de pauze de schoonheidsprijs, "de spiegel",
  Lees verder

  Tweede remiseert in seizoensouverture KNSB
  7 oktober 2023, door: Henk van Lingen

  Zaterdagmiddag mocht ons Tweede KNSB team voor het eerst aan de bak dit seizoen. En wel in Tricht, de thuisbasis van SV Rivierenland. De autorit voerde over menig zonnig landweggetje door het land van Flipje (terug toch maar de provinciale weg genomen). Ruim op tijd aangekomen in het dorpshuis mocht Gert-Jan gaan koffiezetten bij de bar, de tent draait immers op vrijwilligers. Onze Paulus wist te melden dat Tricht zo'n 1000 zielen telt. Wikipedia geeft het dubbele, maar dat is nog steeds andere koek dan in ons stadje aan de Vecht.
  Lees verder
  18 november: Rode Loper Rapid! Inschrijving is geopend
  27 september 2023, door: Pieter Bakker

  Op 18 november a.s. spelen we in onze eigen zaal weer het immer gezellige Rode Loper Rapid Toernooi. De inschrijving staat sinds vandaag open. Tip: wees er snel bij, want meestal zit het toernooi binnen een paar dagen vol. Er is weer plaats voor maximaal 80 deelnemers.

  Inschrijven gaat eenvoudig via het online formulier.
  De formule is gelijk aan vorig jaar: we spelen in groepen van 8 personen met een tempo van 20 minuten per persoon. De eerste 3 in de groep krijgen een prijs.
  Daar bovenop is er als extra prijs het prachtige nieuwe boek van fotograaf Fred Lucas.

  Nico van Harten 1935 - 2023
  6 september 2023, door: Pieter Bakker

  Op woensdag 30 augustus overleed Nico van Harten op de leeftijd van 88 jaar in het Diakonessenhuis. Nico is op dinsdag 5 september in besloten kring begraven. In 1995 kreeg Nico wegens ‘grote verdienste voor de club gedurende vele decennia’, het erelidmaatschap van onze vereniging aangeboden. Nico heeft zich jaren lang onzelfzuchtig ingezet als bestuurslid en teamcaptain en wist andere leden onvermoeibaar te enthousiasmeren en motiveren om te blijven komen en te blijven spelen.
  Lees verder

  Verslag ALV
  5 september 2023, door: Henk van Lingen

  Geachte Rode Lopers,

  Afgelopen woensdag hielden wij in Dijckzigt onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Op korte termijn hopen wij de notulen te kunnen verspreiden maar via deze weg alvast de belangrijkste uitkomsten.

  De vaste onderdelen jaarverslagen, financiële stukken en bestuurswisselingen werden allemaal zonder veel discussie aanvaard door de vergadering. Bij de begroting valt op te merken dat de leden instemden met een extra uitgave van € 600 welke alle leden in staat stelt mee te doen met een 8-delige trainingsreeks plus 2 masterclasses.
  Lees verder
  30 augustus ALV en 6 september aftrap nieuwe seizoen
  27 augustus 2023, door: Pieter Bakker

  Komende woensdag staat de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op het programma. Deze is alleen toegankelijk voor leden en donateurs. Op de agenda staan een aantal interessante onderwerpen, zoals het wijzigen van de statuten (de nieuwe wet WBTR schrijft voor dat we daarin een continuïteitscommissie opnemen), twee voorstellen over de plaatsing voor de externe teams, een voorstel over de samenstelling van de bekerteams, een voorstel over het speeltempo tijdens interne toernooien, en natuurlijk de externe teamindeling en de begroting voor het komende seizoen.

  Nieuwe naam
  Het spannendste voorstel gaat over het wijzigen van de naam van de vereniging.
  Lees verder

  Henk Dissel clubkampioen 2022-2023
  16 juli 2023, door: Henk van Lingen

  Op de laatste woensdagavond van juni organiseerden wij als vanouds ons Knock-Out toernooi. Het is een toernooi waar volgens sommigen de mooiste bokaal van onze club op het spel staat; uiteraard een grote Rode Loper op een sokkel. Iedereen speelt alle ronden, maar er is er maar één met een 100 procent score aan het eind van de avond. De clubkampioen haalde de finale, maar won hem niet.

  Over de clubkampioen gesproken, ons Knock-Out toernooi is ook onze seizoensafsluiting. Deze slotavond komt na de laatste interne ronde, en voor de Zomer Avond Kompetitie.
  Lees verder  Henk Dissel wint het clubkampioenschap van seizoen 2022-2023  Seth van der Vegt vult hiaat op Knock-Out bokaal
  16 juli 2023, door: Marcel Scholten

  Met 45 deelnemers was het Knock-Out toernooi historisch goed bezet. Dat betekende dus 13 voorrondes, waarvan Marijn, Jacco en Hendrik de prominentste slachtoffers waren.

  Het Knock-Out format zorgt altijd voor verrassende lotingen en onverwachte uitslagen. Zo moest Thom in de eerste ronde tegen Henk Dissel, wat er voor zorgde dat sowiso een favoriet de tweede ronde niet zou halen. Dit bleek Thom te worden, en hij kreeg gezelschap van Jan Prins, die van Rene de Ruiter verloor.

  Ook andere favorieten lieten steekjes valllen, zoals Martijn,
  Lees verder  Marcel Scholten overhandigt de KO-trofee aan winnaar Seth van der Vegt (l)  Zomer Avond Kompetitie start woensdag 5 juli!
  29 juni 2023, door: Pieter Bakker

  De Rode Loper heeft vakantie. Maar niet getreurd, het schaken gaat gewoon door!
  Vanaf de eerste woensdag van juli organiseren we samen met Paul Keres en Moira-Domtoren weer de bekende Zomer Avond Kompetitie in onze eigen speelzaal in denksportcentrum Dijckzigt.

  De formule is gelijk gebleven. We spelen met een zomers tempo van 90 minuten per persoon tegen een tegenstander van ongeveer gelijke speelsterkte. Het toernooi staat open voor huis-, kroeg- en clubschakers en je kan elke avond instappen, voor een bescheiden €3,- per keer (jeugd half geld).
  Lees verder

  Knock-Out toernooi en seizoensafsluiting
  24 juni 2023, door: Pieter Bakker

  Komende woensdag 28 juni sluiten wij ons seizoen af met het gebruikelijke Knock-Out Toernooi.

  Behalve dat op deze avond een schitterende Knock-Out Beker op het spel staat, doen we als intermezzo ook de uitreiking van de overige prijzen over afgelopen seizoen.

  Het Knock Out Toernooi volgt, onder leiding van wedstrijdleider Marcel Scholten, de gebruikelijke formule. Voor de startopstelling wordt geloot en vervolgens kan iedereen via het inventieve Knock-Out-schema zelf zijn weg langs de borden vinden. Winnaars gaan een paar borden omhoog,
  Lees verder

  Jan Prins bekerwinnaar na barrage
  14 juni 2023, door: Henk van Lingen

  Het was afgelopen week weer een memorabele clubavond. De interne bekerfinale stond op de agenda. Een strijd tussen veelvoudig clubkapioen Jan Prins en de dit seizoen goed draaiende Jeroen Weelink. Het is sowieso de periode van bekerfinales, de week ervoor speelde De Rode Loper in eigen huis de SGS bekerfinale tegen titelverdediger Woerden. Het was een jaar of 30 geleden dat we zover wisten te komen. Dit keer via een verrassende uitschakeling van En Passant. Het sterrenteam van Woerden bleek echter duidelijk een brug te ver.
  Lees verder  Publiek volgt bekerbarrage op groot scherm.  Anton Rosmüller 1947 - 2023
  17 mei 2023, door: Kees Volkers

  Anton Rosmüller is dood. Op de website van Paul Keres wordt hij 'een markante figuur' genoemd: dichter, levensfilosoof en lid van Paul Keres sinds mensenheugenis, schaakmentor voor velen, en tot het laatst een geduchte tegenstander achter het bord'.

  Het ging de laatste weken opeens minder met hem, afgelopen vrijdag werd hij opgenomen in het Diakonessenhuis, waar hij dinsdagavond 16 mei overleed. Hij is 76 jaar geworden.

  Ook bij de Rode Lopers was hij een geliefd persoon, al in die goeie ouwe tijd dat café Ledig Erf nog een schaakcafé was.
  Lees verder  Anton Rosmüller (l) tijdens de jaarlijkse hoppluk, met Geurt van de Wal  De Rode Loper naar de SGS Bekerfinale!
  13 mei 2023, door: Henk van Lingen

  De Rode Loper doet het dit seizoen goed in de SGS beker. Na overwinningen van ons kwartet tegen BSG, Hoogland en Houten, mochten we vanmiddag aantreden uit tegen En Passant in Bunschoten. Voorwaar een zware dobber. Maar leken de vorige tegenstanders dat niet ook al? Dus wie weet. Thom ontbrak en werd vervangen door Henk Dissel. Onze overige drie hebben het hele bekertoenooi al meegedaan. En Passant heeft net als wij liveborden. Uw verslaggever stuurt dus enkele dagen vooraf een app-je naar de plaatselijke techneut: "Liveborden?". Antwoord: "kweenognie". Maar vandaag blijkt van wel,
  Lees verder

  Jan Prins snelschaakkampioen na barrage
  7 mei 2023, door: Henk van Lingen

  Afgelopen week stond ons snelschaakkampioenschap op de agenda. Sinds het seizoen 2015/2016 wordt dat op één avond in één groep gespeeld over 13 ronden volgens het systeem Zwitsers. Dus ook deze keer.

  Aan de start verscheen een groep van 40 Rode Lopers (Nou ja, enkelen van hen vallen in de bij ons gangbare categorie 'Groene Lopers'). De winnaar van vorig seizoen (Amir Banialhosseini) kwam niet alleen de trofee terugbrengen, maar ook zijn titel verdedigen. Het werd al na enige ronden duidelijk dat ons een tweestrijd wachtte tussen Amir en Jan Prins. En inderdaad,
  Lees verder  Beslissingspartij tussen Amir en Jan (met zwart).  Schaken op de vrijmarkt
  21 april 2023, door: Pieter Bakker

  Woensdag 26 april is het de avond voor Koningsdag. En dat betekent bij ons dus schaken op de vrijmarkt! We zetten onze schaakkraam weer op de Oranjestraat (achter de Weerdsluis) en vanaf 18 uur gaat het feest weer los. Onder het bekende motto 'Zin in een vluggertje' dagen we het publiek en elkaar uit voor een snelschaakpotje voor het luttele bedrag van 50 cent. Dat levert meestal een hoop plezier en gezelligheid op. Want iedereen is welkom om met ons een biertje te komen drinken en een potje te spelen.
  Zie ook de routebeschrijving.

  Vierde redt vege lijf in Gelderse Vallei
  22 maart 2023, door: Geurt van de Wal

  Als het aan het Vierde ligt, handhaaft het zich dit seizoen in de 2de klasse van de SOS. Gisteren keerde ons enthousiaste zestal met 3½ punt terug uit Ede, na een zenuwslopend duel tegen directe concurrent De Cirkel 2. Met 7 matchpunten is degradatie voor het vierde nu geen optie meer.

  Alleen het Derde kan het nog verknoeien. Die vertoeven in de belendende 2de klasse met 6 punten net boven de degradatiestreep. Kukelt het derde eruit, wisselen ze voor volgend seizoen stuivertje met het vierde.
  Lees verder

  Siberische Hooglanden
  13 maart 2023, door: Jos Heesen

  Als je weet dat je voor een uitwedstrijd van het Tweede KNSB naar een locatie De Inham moet, vrees je het ergste. Het waren de eerste waterkoude dagen van maart dat we tegen Hoogland 1 moesten aantreden. Het behalen van een overwinning was niet zo zeer bedoeld voor ons zelf, maar voor het lijfsbehoud van het Eerste KNSB. Of dat voldoende motivatie gaf, moest die zaterdagmiddag blijken.

  Lees verder

  Thema avond Marshall gambiet
  22 februari 2023, door: John Temming

  Het komende thema toernooi op 1 maart zal in het teken staan van de Marshall variant van het Spaans. Dit omdat het een van de lievelingsvarianten was van Chris Lutz, die ons begin november veel te vroeg ontvallen is.

  Hier is de eerste poging om wat meer te laten weten wat deze opening inhoudt. Allereerst was Marshall als naamgever, zoals zo vaak, niet de eerste die deze opening speelde. Maar hij deed het wel in een wereldberoemde partij tegen Capablanca in 1918. De mythe is dat Marshall 8 jaar lang had gewacht om dit nieuwtje te spelen, maar dat is volkomen onzin.
  Lees verder  Frank Marshall, bron https://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Marshall_%28chess_player%29  Website update
  13 januari 2023, door: Pieter Bakker

  Uiterlijk is er niets veranderd, maar onder de motorkap is er een grote aanpassing gedaan aan de website.
  De website is over op https (dat is veiliger) en met deze update zijn veel pagina's herschreven en is ook het menu aangepast. Om de site goed te kunnen zien is het nodig om het menu te verversen. Dat gaat het eenvoudigst door het hele scherm te vernieuwen. Het is slim om dat deze week sowieso elke keer even te doen, want er wordt op de achtergrond nog wat bijgeschaafd.
  Opgeslagen snelkoppelingen moeten vervangen worden door hun evenknie met https.
  Lees verder

  Rode Loper 4 boekt knappe zege in Veenendaal
  13 januari 2023, door: Geurt van de Wal

  In de vijfde match in de SOS-competitie heeft het vierde een forse stap gezet op de weg naar boven. Veenendaal 1 werd in eigen huis verrassend verslagen: 3½ - 2½. Dit dankzij overwinningen van Arnold, Arjan en Mathijs. De laatste twee speelden tegen tegenstanders met 300 ratingpunten meer, maar wonnen beiden zeer overtuigend.
  Invaller Marcel Bijlsma deed waarvoor hij was ingehuurd en haalde een keurig achteraf beslissend halfje binnen. De nullen van Jaap Bikker en uw verslaggever deden er niet meer toe.
  Lees verder

  28 december: Chess 960 toernooi
  24 december 2022, door: Marcel Scholten

  Komende woensdag spelen we een Chess960 (Fisher Random) toernooi. Er zullen 9 rondes zwitsers gespeeld worden met een speeltempo van 7 minuten per persoon, met 1 seconde increment.

  Bij Chess960 staan de stukken achter de pionnen niet in de gebruikelijke opstelling, maar in een willekeurige volgorde. De enige voorwaarden zijn dat de koning tussen de torens staat en dat de lopers niet op dezelfde kleur staan. Op die manier ontstaat een spel waarbij je geen voordeel meer hebt van openingskennis en het dus op het échte schaken aankomt.
  Aan het begin van elke ronde wordt de beginopstelling voor die ronde bekend gemaakt.

  Vooraf aanmelden via de website is niet verplicht, wel gewenst.

  Jan Polders 1933 - 2022
  14 december 2022, door: Pieter Bakker

  De familie bracht ons het verdrietige bericht dat erelid Jan Polders is overleden. De uitvaart zal in besloten kring zijn.

  Jan kwam als geboren Utrechter vlak na de oorlog via de Protestante kerk terecht bij de Utrechtse Christelijke Schaakvereniging. Na een korte onderbreking door een verhuizing naar den Haag, was hij in 1951 weer terug om niet meer weg te gaan. In totaal was Jan dus meer dan 70 jaar onafgebroken lid van onze club.
  Als accountant had Jan er aardigheid in om de financiën van de club te organiseren en zo was hij zo'n twintig jaar onze penningmeester.
  Lees verder  Jan Polders (l) ontvangt het erespeldje voor 50 jaar lidmaatschap van de SGS van zijn schaakvriend Jo Drijver
© UCS de Rode Loper